Je hele huis heerlijk naar de kerst laten ruiken doe je zo!
Het is alweer bijna kerstmis, heb jij er ook zo’n zin in? Het is echt het moment om thuis alles nog wat gezelliger te maken en lekker creatief bezig te zijn. Ook zijn er geuren die je echt in kerstsferen brengen, de geur van de kerstboom bijvoorbeeld, alleen daarom zou ik al nooit voor een kunstboom gaan. Je huis lekker naar kerstmis laten ruiken kan overigens ook zonder boom, of een kunstmatig luchtje uit een spuitbus of potje.
De geur van kerstmis in je huis
Een heerlijke kerstgeur in je huis zonder rare chemische toevoegingen is heel makkelijk voor elkaar te krijgen. Wat je nodig hebt is een pan en een aantal verse en gedroogde ingrediënten die je aan kerst doen denken. Je kunt naar smaak je eigen mengsel samen stellen. Dit idee is heerlijk om uit te voeren wanneer het slecht weer buiten is, en je de dag binnen doorbrengt. Of wanneer je visite verwacht met bijvoorbeeld de kerstdagen. Gegarandeerd dat je een compliment krijgt over de heerlijke geur.
Je kunt dus naar smaak variëren met de ingrediënten, steranijs heeft bijvoorbeeld een hele sterke geur, en misschien heb je liever wel een wat sterkere citrus of kaneelgeur. Probeer vooral wat combinaties uit om te kijken wat het beste bij jou past.
Ingrediënten kerstgeur
- Anderhalf kopje verse cranberries
- 2 sinaasappels in kwarten.
- 3 hele kaneelstokjes (poeder werkt ook)
- Steranijs (1 a 2), kun je eventueel ook weglaten als je de geur te sterk vind.
- 1 theelepel hele kruidnagels
- Stukje verse gember
- 2 vanille stokjes (poeder of extract kan ook)
- Vers dennentakje
- Kopje appelsap of cranberry sap
- Water
Werkwijze voor de geur van kerstmis
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje, en vul deze verder met water tot ongeveer ¾ van de pan-inhoud. Plaats het pannetje met de ingrediënten op het fornuis en breng het zachtjes aan de kook (niet te hard laten koken). Breng de temperatuur terug tot het nog net iets borrelt, en laat het lekker borrelen tot de geur zich goed heeft verspreid. Voeg wel steeds wat water toe om te voorkomen dat het pannetje droog kookt. Wil je het fornuis niet zo lang aan, gebruik dan een theelichtje.
Je kunt het mengsel bijvoorbeeld zo’n 4 uur laten sudderen en dan s’nachts laten afkoelen. De dag erop kun je het nogmaals aanzetten, net zolang tot het mengsel geen geur meer afgeeft.
Eerder gepubliceerd op kitchenhugs.nl op 14 december 2015, bewerkt en opnieuw gepubliceerd op 13-12-2022
Heerlijk! Lijkt me ook lekker met appel erin.
Heb het in speciale bevochtigingsbakjes gedaan die aan de kachel (cv) hangen. Wordt de cv warm Heb Je die geur weer. Beter Dan konstant het gasfornuis aan.