Op zoek naar een paar leuke en vooral lekkere hapjes voor kerstmis of de dagen eromheen? Ik zocht een paar leuke ideetjes voor je op!
Het is altijd leuk als het eten wat je aan je gasten serveert een positieve reactie krijgt. Dus het loont de moeite om eens wat anders klaar te maken dan de gebruikelijke toastjes met brie of het plakje worst en blokje kaas. Enkele leuke ideeën die ik de laatste tijd ben tegengekomen deel ik hier met jullie. Heb je een leuke toevoeging? Laat het me weten, dan zet ik het erbij.
Kerstboompje van fruit
Leuk om tussendoor van te snacken en een mooie eye catcher op de diner tafel! Maak eens een mooie kerstboom van fruit. De basis maak je van een appel waarvan je een stuk afsnijdt waardoor je een plat stuk aan de onderkant krijgt. Bovenop bevestig je een wortel door voorzichtig een gat te maken waar de wortel goed inpast. Over de appel en wortel verdeel je vervolgens kleine houten prikkers, laat de verdeling afhangen van de grootte van de stukken fruit die je wilt gebruiken. Vul dit geraamte vervolgens met kleine stukjes fruit tot het er mooi uitziet (zie ook onderstaand plaatje). Neem liever geen fruit wat verkleurd, maar wees verder zo creatief als je wilt!
Aardbeien of mandarijnpartjes met chocolade en zout
Super eenvoudig en superlekker! Maak een aantal aardbeien, stukjes banaan, mandarijn of sinaasappelpartjes los en schoon, en smelt een beetje chocolade. Om de chocolade te smelten zet je een pannetje met een laag water op het vuur met daarop een RVS bakje of schaaltje die deels in het water hangt. Zorg dat er in het bovenste schaaltje geen water kan komen, hierdoor kan de chocolade gaan klonteren. Roer de chocolade tijdens het smelten door met een spatel of lepel, totdat de chocolade een mooie gladde textuur heeft. Haal de pan daarna van het vuur af.
Doop de partjes en aardbeien een voor een in de chocolade (niet te heet) en strooi er een klein beetje zeezout overheen. Laat de partjes en aardbeien dan tenminste 10 minuten afkoelen in de koelkast.
Crostini met peer, honing en blauwe kaas
Sommige combinaties werken gewoon goed, en dit is er een van! Althans als je niet zoals mijn man gruwelt van blauwe kaas (dan laat je dat gewoon weg, of vervang je het door geitenkaas). De bereiding is ook voor dit hapje heel eenvoudig, je hebt maar vier ingrediënten nodig: Een klein stokbroodje, plakjes peer, blauwe kaas en honing.
De bereiding gaat als volgt: Snijdt de peer in dunne plakjes. Maak kleine sneetjes van het stokbroodje (zie plaatje). Beleg elk stukje stokbrood met 2-3 plakjes peer gevolgd door een stukje blauwe kaas naar smaak. Plaats de stukjes stokbrood in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius, en bak totdat de kaas wat gesmolten is en de randjes goudbruin zijn. Dit gaat vrij snel dus blijf erbij.
Doe een beetje honing over de stukjes stokbrood, nadat je ze uit de oven hebt gehaald. Serveer gelijk.
Heb jij een leuk recept of idee wat hier bijpast? Laat het ons weten!
Eerder gepubliceerd op kitchenhugs.nl op 15 december 2014, bewerkt en opnieuw gepubliceerd op 8-12-2022
Doe mij maar de crostini met peer honing en blauwe kaas 🙂 Witte dessertwijn zoals Grüner Veltliner Eiswein erbij: smaakfeestje!