Pompoensoep maken is echt heel makkelijk en super lekker! Daarnaast is dit gerecht ook nog eens een heel betaalbaar en voedzaam gerecht waarmee je je buik vol houdt en je portemonnee spaart.
Zelf lekkere pompoensoep maken
Een heerlijk seizoensrecept voor de herfst en winter is pompoensoep. Het is lekker en vult goed. Pompoen is vaak ook goed zonder plastic verpakking verkrijgbaar bij de supermarkt en op de markt. Voor wie een tuin heeft: pompoen is ook heel makkelijk zelf te kweken in de tuin! Let op, de plant wordt wel heel groot.
Ingrediëntenlijst
- Pompoen (flespompoen, kiuchi of een andere oranje pompoen)
- 1 zoete aardappel (alternatieven: wortel of paprika)
- 1 grote ui
- 1 liter groentebouillon
- Olijfolie
- kruiden: peper en zout naar smaak, knoflook, paprikapoeder, mosterdzaad, venkelzaad, en chili ringen of poeder.
Werkwijze pompoensoep
Zelf rooster ik de pompoen en groenten vooraf in de oven, dat komt de smaak ten goede. Voordeel is ook dat wanneer je de pompoenschil wilt verwijderen dat het een stuk makkelijker gaat wanneer deze gaar is.
Stap 1 Zet de ovenschaal klaar en vul deze met in grove stukken gesneden ui, zoete aardappel en pompoen. Lekker lui, ik halveer de pompoen slechts en verwijder de zaden (gooi ze niet weg, maak ze schoon en rooster ze). Daarna gaan de halve pompoenen de schaal in. Heb je geen ovenschaal die groot genoeg is dan kun je de groenten ook op een siliconen bakmat leggen.
Stap 2 Maak een kruidenmengsel naar smaak. Hier kun je heel veel mee variëren. Naast de kruiden in de lijst kun je ook afwisselen met bijvoorbeeld kerrie, kurkuma, salie of marjolein etc. Zelf doe ik er vrij veel knoflook in en ook ruim mosterdzaad, venkelzaad, paprikapoeder en tijm. Ietsje van de gedroogde chiliringen voor een klein beetje pit. Peper en zout voegen we vaak pas toe na het proeven.
Stap 3 Doe olijfolie bij de kruiden en verdeel dat over de groenten in de ovenschaal, zodat de kruiden en olie goed over de groenten zijn verdeeld.
Stap 4 Rooster de groenten in de oven op 180 graden gedurende 40 minuten.
Stap 5 Maak 1 liter groentebouillon aan in een grote pan.
Stap 6 Haal de groenten uit de oven, schil eventueel de pompoen (goed gare schil van biologische pompoenen kan evt ook mee de pan in). Snij de pompoen in wat kleinere stukken en voeg alle groenten toe aan de bouillon. Laat de groenten goed gaar worden in de pan (prik erin met een vork om te checken).
Stap 7 Gebruik een staafmixer om de soep glad te maken.
Serveer met wat brood en geroosterde pompoenpitten!
Kostenoverzicht budgetmaaltijd
Wat kost deze maaltijd nu? Onderstaand is een schatting gebaseerd op de prijzen bij de Jumbo op 15 september 2022. Kosten voor gas of elektra zitten niet in deze berekening.
Kosten
- Flespompoen bio € 1,99 (De Kiuchi pompoen was 2,30)
- 1 zoete aardappel € 0,60 (1 kg 2,99, 5 stuks)
- Grote ui € 0,10 (1 kg 1,25, 12 stuks)
- 2 bouillonblokjes € 0,27 (Bio, 0,81 per 6 stuks)
- 1 liter water € 0,00 (verwaarloosbaar)
- Olijfolie € 0,19 (ongeveer 2 eetlepels is 30 ml, 6,29 per liter)
- Diverse kruiden € 0,50 (is puur een gok)
- 8 broodjes € 1,90 (Afbakvariant)
Totaal: € 5,55 voor 2 dagen voor een gezin van drie (manlief neemt 2 broodjes). Een fijne lichte maaltijd waar je lekker warm van wordt! Natuurlijk kun je de broodjes nog beleggen of iets van spekjes toevoegen aan de soep, daarmee gaat de kostprijs dan ook nog wat omhoog. Voor ons zijn dit twee ruime avondmaaltijden, vaak houden we zelfs nog een beetje soep over voor lunch of invriezen wanneer de pompoen erg groot is.
Eerder gepubliceerd op kitchenhugs.nl op 10 november 2020, bewerkt en opnieuw gepubliceerd op 15-9-2022.
Super lekker! Met kerst gaan we dit jaar dit soepje ook als voorgerecht en lunch doen.